Fyra vanliga lagar inom immaterialrätt

Fyra vanliga lagar inom immaterialrätt är upphovsrättslagen, varumärkeslagen, mönsterskyddslagen och patentlagen. Anledningen till varför en person eller ett företag kan vilja ha ensamrätt för en immateriell tillgång, exempelvis genom patent eller mönsterskydd, är för att hindra andra från att använda det kommersiellt. Dessutom kan det vara en möjlighet för att kunna licensiera ut sin lösning som är skyddat av exempelvis ett patent. 

Fyra vanliga lagar inom immaterialrätt

Upphovsrättslagen 

Upphovsrättslagen skyddar originella konstnärliga och litterära verk. För att få upphovsrätt, måste det förekomma originalitet. Ett verk får upphovsrätt när det blir skapat och därför är det inget man behöver ansöka om. Regler om upphovsrätt står reglerat i upphovsrättslagen och det kostar inget att få upphovsrätt till verk som man skapar.

Varumärkeslagen 

Kvalifikationen för att få ett varumärke är att det ska finnas så kallad särskiljningsförmåga. Det ska alltså vara möjligt att skilja på ett varumärke från ett annat varumärke. Däremot måste man registrera eller arbeta in ett varumärke genom att få allmän spridning, för att få skydd för sitt varumärke. 

Mönsterskyddslagen 

Ett mönsterskydd är ett relativt vanligt skydd som många företag använder. Detta skydd skyddar formgivningen. Dessutom kan det vara bra att skicka in flera former som det går att göra av produkten som mönsterskyddet avser, för att få ett bredare skydd. Med andra ord gäller mönsterskyddet endast den exakta formen som blivit registrerad och inte eventuella liknande former. Kravet för få ett mönsterskydd är att det ska finnas särprägel. Mönsterskydd skyddar nya formgivningar.

Patentlagen

För att få ett patent, ska det finnas en viss uppfinningshöjd och det ska utgöra en lösning på ett tekniskt problem. Dessutom måste det bli registrerat. Ett patent kan vara bra att licensiera ut om det finns möjlighet och det kan vara ett sätt att få monopol på marknaden. Detta gäller eftersom ingen får kopiera det som är skyddat av patent.