Avtalstid och uppsägningstid för konsultavtal

Konsultavtal kan gälla med olika lång avtalstid och uppsägningstid. Detta varierar mellan olika konsultavtal och blir bestämt mellan parterna. Ett konsultavtal kan bli förlängt om parterna godkänner det eller om det framgår i avtalet att avtalet blir förlängt automatiskt.

Exempelvis kan konsultavtal gälla tillsvidare med 3 månaders uppsägningstid. Eller så kan konsultavtal vara tidsbegränsade och gälla i 6 månader, med eller utan uppsägningstid.

Det finns många olika varianter av avtalstid och uppsägningstid. Det viktigaste är att anpassa dessa tider till det uppdrag som konsulten blir anlitad att utföra och arbeta med.

Avtalstid och uppsägningstid för konsultavtal

Det är bra ifall parterna kommer överens om avtalstid och uppsägningstid i förhand samt att det framgår i det konsultavtal parterna signerar som gäller för konsultuppdraget. Det minskar risken för framtida missförstånd och potentiella tvister.

Om avtalstid och uppsägningstid inte finns, gäller istället parternas muntliga överenskommelser avseende detta. Muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga avtal, men svårare att bevisa. Därför rekommenderar vi alltid skriftliga avtal. Ytterligare en konsekvens av att inte ha skriftligt avtal, kan vara att konsulten tror att denne är anställd hos uppdragsgivaren.

Skillnad mellan konsult och anställd

Den stora skillnaden mellan konsult och anställd, är att den anställde är anställd av arbetsgivaren och inte arbetar självständigt och får ersättning i form av lön. En konsult är däremot en fristående aktör, som arbetar självständigt och får ersättning i form av arvode. En arbetsgivare är bunden av lagen om anställningsskydd gentemot sina anställda, men den lagen gäller inte för konsulterna.

I vissa fall finns en risk att en konsult ändå anses vara en anställd hos uppdragsgivaren. Detta kan ske om konsulten exempelvis inte arbetar tillräckligt självständigt, eller är förhindrad genom konsultavtalet att ta sig ann andra uppdrag vid sidan om det uppdrag som avtalet reglerar. Detta är kallat för en ”dold anställning” och kan leda till skattekonsekvenser. Därför är det viktigt att vara noga med konsultuppdragets och konsultavtalets utformning.

Här kan du läsa mer om skillnaden mellan konsult och anställd.

Här kan du läsa mer om bra saker att reglera i ett konsultavtal.

Vi på Digitala Juristerna skriver och granskar konsultavtal till fast pris. Om du behöver hjälp, är du välkommen att kontakta oss på 08-81 66 33 eller mejla till kontakt@digitalajuristerna.se.