Konsekvens av att inte ha aktieägaravtal

Vad kan vara en konsekvens av av att inte ha ett aktieägaravtal? 

Det finns olika saker som kan utgöra en konsekvens av att inte ha ett aktieägaravtal. Kort sagt är ett aktieägaravtal ett avtal mellan delägare som reglerar förhållandet mellan delägarna. Det är inget offentligt dokument, till skillnad från en bolagsordning (en bolagsordning finns registrerad offentligt via Bolagsverket). Genom att ingå ett aktieägaravtal, kan delägarna känna större trygghet och säkerhet. Skriftliga överenskommelser är alltid säkrare än muntliga, på grund av att det är betydligt enklare att bevisa. Men muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga avtal.

Det bästa är att ha ett aktieägaravtal redan från början, för att det inte ska uppstå problematik under delägarskapets gång.

Det kan vara svårt att säga exakt vad konsekvensen av att bryta mot ett aktieägaravtal innebär, eftersom det är olika i olika situationer. Ett kort svar är att det helt beror på vad som står i avtalet.

Vanlig konsekvens av att inte ha aktieägaravtal

En vanligt konsekvens av att inte ha ett aktieägaravtal, är att det kan uppstå onödiga tvister mellan aktiebolagets delägare. Tvister kan vara både kostsamma och energikrävande. Exempelvis kan det vara bra att reglera hur bolaget ska bli värderat och vad som ska ske om någon delägare inte bidrar som planerat. Dessutom är det bra att i avtalet formulera kraven på delägarna och vad som är förväntat från varje delägare. Det är också bra att på förhand bestämma vad som händer om bolaget behöver tillskjuta kapital och vad som ska hända med aktier om någon delägare blir långvarigt sjuk.

Här kan du läsa mer om vad ett aktieägaravtal kan innehålla. 

En konsekvens av att inte ha aktieägaravtal är att delägarna blir oense om olika saker och att det inte finns något skriftligt avtal att luta sig på, vilket kan leda till tvister.

En delägare som inte presterar eller som inte dyker upp för arbete, gör sig inte skyldig till ett avtalsbrott om det inte finns något skriftligt avtal som tydligt anger vad denne skyldig att göra för att ha rätt att behålla sina aktier.

Dessutom är det möjligt att i ett skriftlig avtal ta med en klausul som reglerar konsekvensen av att någon bryter mot avtalet. Det är vanligt att bestämma ett vitesbelopp ska bli betalt till de övriga delägarna eller till företaget. Vitesbeloppet kan även kan bli kombinerat med ett skadestånd som täcker överstigande bevisad skada, om det tydligt framgår i avtalet.

Diskutera tillsammans med alla delägare

Det kan vara vanligt att diskutera och vara överens om många frågor, men ett aktieägaravtal innehåller också frågor som man inte alltid tänker på och som är viktiga. Exempelvis i vilka fall en delägare ska vara skyldig att lösa in sina aktier till de övriga delägarna eller vilka förutsättningar som ska gälla för att eventuell vinst ska bli utdelad.

Vi rekommenderar att diskutera olika tänkbara scenarion tillsammans med alla delägare. Därefter kan ni tillsammans komma överens om hur en sådan eventuell situation ska bli löst om det inträffar.

Vi skriver aktieägaravtal till fast pris

Om ni behöver hjälp med att skriva eller granska ett aktieägaravtal, kan vi på Digitala Juristerna hjälpa er till ett fast pris. Vi skriver aktieägaravtal för 8000 kr exkl. moms och i priset ingår samtal och genomgång med en jurist. Dessutom ingår eventuella justeringar i avtalet i samband med genomgången via dator och telefon.

Vi kan även granska avtal till fastpris. För att ge ett pris behöver vi först se avtalet och dess omfattning. Avtalet kan bli mejlat till oss via granskning@digitalajuristerna.se. Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss på 08-81 66 33.