Vad innebär ett förbehåll?

Det är många som undrar vad ett förbehåll innebär och hur det påverkar aktier och aktieägare. Det finns viss central information som är viktig att belysa. Bland annat är det viktigt att känna till att aktier är fria att överlåta enligt huvudregeln i aktiebolagslagen. Men det är möjligt att begränsa detta, genom att införa olika så kallade förbehåll. Förbehåll kan införas i aktiebolagets bolagsordning och kan även förekomma i aktieägaravtal. Förbehåll begränsar rätten att fritt överlåta aktier.

De vanligaste förbehållen är hembudsförbehåll och förköpsförbehåll. Utöver dessa förbehåll, finns även ett så kallat samtyckesförbehåll. Dessa är frivilliga paragrafer i bolagsordningen. 

Vad innebär ett förbehåll?

Förbehållen innebär att det som framgår i förbehållet måste bli beaktat innan aktierna kan bli överlåtna till någon annan. Förbehåll begränsar alltså den fria överlåtbarheten av aktierna.

Förbehåll i bolagsordningen

I samband med anmälan om registrering av ett aktiebolag via verksamt.se, som är Bolagsverkets e-tjänst, finns det möjlighet att välja om aktierna ska vara bundna av något eller några förbehåll. Det är även möjligt att i efterhand göra en ändring av bolagsordningen och lägga till ett eller flera förbehåll. 

Förbehåll som finns bolagsordningen är bindande gentemot aktieägarna i förhållande till aktiebolaget som sådant.

Förbehåll i aktieägaravtal 

Det är även möjligt för aktieägare att upprätta ett aktieägaravtal och avtala om att aktierna ska vara bundna av ett eller flera förbehåll. Om ett aktieägaravtal innehåller exempelvis ett förköpsförbehåll, är det bindande mellan parterna.

Det är avtalsrättsligt bindande, men inte bolagsrättsligt bindande. Detta innebär att om en aktieägare skulle bryta mot avtalet och förbehållet, innebär det ett avtalsbrott, men inte ett brott mot bolagsrätten. Förbehåll som finns aktieägaravtalet är bindande mellan aktieägarna i förhållande till varandra, men inte gentemot bolaget som sådant.

Därför är det säkrare att inkludera eventuella förbehåll i bolagsordningen. Aktieägare kan även komplettera och stärka förbehållet, genom att även ingå ett aktieägaravtal som innehåller samma förbehåll.