Skillnaden mellan hembudsförbehåll och förköpsförbehåll

Skillnaden mellan hembudsförbehåll och förköpsförbehåll

Den största skillnaden mellan hembudsförbehåll och förköpsförbehåll har att göra med när de aktualiseras och vem som är skyldig att göra en anmälan hos aktiebolagets styrelse. 

Ett hembudsförbehåll blir tillämpligt först efter att aktier har övergått till en ny ägare. Enligt ett hembudsförbehåll är det den nya ägaren som är skyldig att bjuda hem aktierna tillbaka till aktiebolaget, genom att anmäla sitt ägarskap till aktiebolagets styrelse. Då ska styrelsen meddela övriga aktieägare om dem nye ägarens förvärv av aktierna. De befintliga aktieägarna har då rätt att köpa tillbaka aktierna, i enlighet med villkoren som framgår i hembudsförbehållet.

Ett förköpsförbehåll blir däremot aktualiserat och tillämpligt innan aktierna blir överlåtna till någon annan. Enligt ett förköpsförbehåll är det istället den aktieägare som avser att överlåta sina aktier till någon annan, som är skyldig att först informera styrelsen om det. Aktieägaren ska då meddela styrelsen om hur många aktier denne avser att överlåta och övriga villkor som gäller för överlåtelsen. Därefter ska styrelsen meddela detta till övriga delägare, som har rätt till förköp av aktierna, innan någon utomstående person blir erbjuden att köpa aktierna. 

Ännu en skillnad mellan hembudsförbehåll och förköpsförbehåll är att hembudförbehåll normalt gäller vid alla typer av överlåtelser av aktier. Exempelvis kan aktier bli överlåtna genom köp, byte, gåva, arv, testamente och bodelning. Förköpsförbehåll gäller normalt enbart vid aktieöverlåtelser genom köp, byte eller gåva. Därför är det viktigt att noga läsa igenom hur förbehållen är formulerade, för att det ska bli korrekt så som aktieägarna är överens om. 

Vad innebär förbehåll

Förbehåll kan framgå av aktiebolagets bolagsordning, som är en offentlig handling som finns hos Bolagsverket. Det kan även framgå i aktieägaravtal, som är ett internt avtal mellan aktieägare.

Här kan du läsa mer om vad ett förebehåll innebär och skillnaden mellan förbehåll i bolagsordning och aktieägaravtal.

Vi skriver och granskar avtal till fast pris

Om du behöver hjälp med att skriva eller granska ett aktieägaravtal, ett aktieöverlåtelseavtal eller något annat avtal, är du välkommen att kontakta oss. Vi arbetar enbart med fasta och rimliga priser, som inkluderar samtal och genomgång med en jurist.

Vårt telefonnummer är 08-81 66 33. Det går även bra att mejla oss via kontakt@digitalajuristerna.se