Vart ska jag registrera aktieägaravtal?

Det är vanligt att upprätta ett aktieägaravtal för att reglera arbetstid, ersättning, hur nya delägare ska kunna ansluta sig, vad som händer om någon blir långvarigt sjuk och att göra aktierna till enskild egendom vid giftemål m.m. I ett aktieägaravtal går det att reglera mycket, såvida det inte strider mot någon lagstiftning. Exempelvis går det att ha ett vite (förbestämt bötesbelopp) om någon av parterna bryter mot avtalet, så som att inte uppfylla arbetstiden som är avtalad. 

Registrera aktieägaravtal 

Ett aktieägaravtal är ett internt dokument mellan aktieägaravtal som inte ska bli registrerat offentligt, tillskillnad från bolagsordningen (blir registrerat hos Bolagsverket). Istället är det upp till er delägare att förvara avtalet på en säker plats.

Inlösen av aktier vid avtalsbrott m.m

Ni kan också avtala om inlösen av aktier och när det ska ske. Inlösen av aktier kan exempelvis ske om någon delägare begår avtalsbrott, inte uppfyller kraven eller avslutar sin anställning i bolaget. Då finns möjlighet att avtala om att dennes aktier ska bli inlösta av övriga delägare. Dessutom är det möjligt att avtala om eventuellt avdrag på priset per aktie, om inlösen sker på grund av ett avtalsbrott. Detta innebär helt enkelt att delägaren efter inlösen av aktierna, inte länge är delägare i aktiebolaget.

Aktier som enskild egendom genom äktenskapsförord

Det går att i aktieägaravtalet avtala om att samtliga aktier ska vara enskild egendom tillhörande delägaren. Detta innebär att om en delägare gifter sig, så är denne skyldig att göra aktierna till enskild egendom. Det sker genom att delägaren ingår ett äktenskapsförord med sin make/maka. För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt, måste det bli registrerat hos Skatteverket. Om detta framgår i aktieägaravtalet, och någon delägare bryter mot detta villkor, så innebär det ett avtalsbrott.

Förbehåll i bolagsordningen

För att förhindra att aktierna hamnar hos personer utanför er ägarkrets, är en rekommendation att lägga till förbehåll i bolagsordningen. Exempelvis hembudsförbehåll och förköpsförbehåll.

Vite och skadestånd

I aktieägaravtalet kan ni avtala om vad som ska ske vid avtalsbrott. Det är vanligt att både vite (böter) och skadestånd ska bli betalt av den som brutit mot avtalet. Betalningen kan ske till antingen bolaget eller de övriga delägarna personligen.

Vi kan hjälpa dig upprätta aktieägaravtalet till fast pris och du får möjlighet att ställa frågor om ärendet till en jurist.

Kontakta oss på 08-81 66 33 så hjälper vi dig.