Tre viktiga avtalsrättsliga principer

Både som företagare och privatperson kan det vara bra att hålla koll på dessa tre viktiga avtalsrättsliga principer som gäller i Sverige. Företag och privatpersoner ingår avtal dagligen. Exempelvis ingår privatpersoner avtal när de handlar mat, åker kollektivtrafik eller köper gymkort. Företag ingår också avtal dagligen med exempelvis sina kunder, samarbetspartners, leverantörer, utvecklare eller liknande.

I och med att avtal och juridik berör de allra flesta, är det bra att känna till grundläggande kunskaper om avtalsrätt och dess principer som gäller i Sverige. Här är en kort definition och beskrivning av tre viktiga avtalsrättsliga principer.

Tre viktiga avtalsrättsliga principer 

Pacta sunt servanda 

Pacta sunt servanda är ett latinskt uttryck, och står för principen om avtalsbundenhet. Det är vanligt att använda latinska uttryck inom bland annat juridiken i Sverige, varav detta är ett av de vanligare och mest kända. Principen om avtalsbundenhet innebär kort sagt att parter som ingår ett avtal, ska hålla avtalet. Dessutom är parterna skyldiga att fullfölja avtalslöftet vid överträdelse av avtalet. Principen innebär att ett avtal inte ska bli brutet av parterna, efter att de har ingått avtalet.

Principen om avtalsfrihet 

I Sverige råder avtalsfrihet. Det innebär att en person ska få bestämma vad denne vill avtala om, med vem och under vilka villkor. Däremot finns det begränsningar. Exempelvis kan ett avtal som innebär något som är olagligt resultera i rättsliga påföljder. Dessutom finns det lagar som är tvingande, vilket inenbär att det inte går att avtala om sämre villkor än det som står i lagen. Ett exempel på en tvingande lag i Sverige är konsumentköplagen som gäller när konsumenter köper lösa saker från en näringsidkare. Om ett avtal mellan en näringsidkare och konsument innehållet avtalsvillkor till nackdel för konsumenten som även avviker från vad som är tillåtet enligt lagen, blir villkoret ogiltigt.

Lojalitetsprincipen 

Lojalitetsprincipen innebär att parterna som ingår ett avtal, ska vara lojala och ärliga gentemot varandra. Till exempel ska de i enlighet med god affärssed ha varandras intressen i åtanke. Dessutom finns det många avtal som gäller under längre perioder. Det förutsätter ofta att parterna är lojala mot varandra under avtalstiden för att underlätta en avtalsuppfyllelse. 

Mer information

På vår hemsida www.AvtalGDPR.se kan du hitta mer information om frågor kring GDPR. Exempelvis nyheter, vägledningar och annat som kan vara bra att känna till.