Kan jag använda en mall för konsultavtal?

Hej, Jag undrar om jag kan använda en mall för konsultavtal? I och med att mitt företag är nystartat och jag har en tajt budget, vill jag kunna göra så mycket som möjligt själv. Mitt företag kommer att anlita konsulter och jag vill därför ha ett skriftligt konsultavtal som reglerar förhållandet mellan oss.

Kan jag använda en mall för konsultavtal?

Svar:

Hejsan, Tack för din fråga. Det är bra att du vill ha ett skriftligt konsultavtal istället för ett muntligt, eftersom det är enklare att bevisa även fast det är lika giltigt med ett muntligt avtal. I ett konsultavtal kan du bland annat reglera ersättning och när det ska bli utbetalt. Du kan även avtala om förväntningar och krav på konsulten, befogenheter er emellan. Dessutom är det bra att avtala om avtalstid och uppsägningstid, vad som händer vid avtalsbrott, sekretess och mycket mer.

Vi rekommenderar inte att du ska använda någon mall för att skriva ett konsultavtal, eftersom det inte är specifikt anpassat efter din situation. En mall för konsultavtal är ofta mycket generellt formulerad och mycket behöver bli justerat och kompletterat för att mallen ska vara heltäckande.

Vi arbetar mycket med startups och mindre företag. Det är vanligt att ha en tajt ekonomi som gör att man behöver vara ekonomisk med sina utlägg, vilket vi har stor förståelse för. Vi kan därför erbjuda räntefri delbetalning enligt överenskommelse.

I vissa fall kan det vara bra att göra en del av arbetet själv för att det ska bli billigare. Om du vill göra en del av arbetet själv, men ändå få en jurist att granska och justera avtalet, kan du skriva ett utkast själv. Därefter kan du skicka in avtalet till oss via granskning@digitalajuristerna.se, så återkommer vi med ett fast pris för ärendet. I priset ingår granskning, eventuella justeringar och tillägg samt en genomgång av avtalet. Ju bättre avtal och mindre som behöver bli justerat, desto billigare blir det.

Priset för avtalsgranskningar varierar, men det är billigare än att vi ska upprätta ett nytt konsultavtal. Vårt fasta pris för ett nytt konsultavtal är 8000 kronor exklusive moms.

Mer information om konsultavtal

Här kan du läsa mer om:

Vad ett konsultavtal bör innehålla.

Viktiga saker att tänka på inför anlitandet av en konsult.

Avtalstid och uppsägningstid i konsultavtal.